07/05/2023-Παρουσίαση ΠΩΓΩΝΙΣΙΑΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, έγινε πρεσβευτής της παράδοσης του ακριτικού Πωγωνίου και πιο συγκεκριμένα της ιστορικής έδρας αυτού, του Δελβινακίου. Το Σπίτι του Ηπειρώτη άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, φίλους, μέλη, ερευνητές, χορευτές, χοροδιδασκάλους, εκπροσώπους της πολιτείας, μέλη συλλόγων, ανθρώπους που ασχολούνται με το παραδοσιακό ένδυμα, αλλά και λάτρεις του λαϊκού πολιτισμού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με μια μοναδική κουλτούρα και αισθητική.

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών έγινε ο σταθμός μιας πανελλήνιας περιοδείας του Δήμου Πωγωνίου και των Πολιτιστικού και Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου, προκειμένου να γνωρίσει κανείς με σωστό, αυθεντικό και λεπτομερή τρόπο την ιστορία και τη σημειολογία της γυναικείας πωγωνίσιας φορεσιάς.

Για το σκοπό αυτό προβλήθηκαν εξαιρετικά επιμελημένα ντκιμαντέρ με τις ομορφιές και την ιστορία των χωριών του Δήμου Πωγωνίου όσο και αναλυτικά με τον τρόπο ένδυσης της εκπάγλου ωραιότητας γυναικείας πωγωνίσιας φορεσιάς, μίλησε η διδάκτωρ φιλολογίας, κ. Λευκή Νόνη-Βλάχου για την ιστορία και τη σημειολογία της εν λόγω ενδυμασίας, έγινε επίδειξη δεσίματος ομπόλιας από την κ. Μάγκου-Ζαχάρη Λευκοθέα η οποία είχε εκείνη την ημέρα και την ενδυματολογική επιμέλεια τεσσάρων κοριστών του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ενώ τέλος, τα κορίτσια επιτέλεσαν πωγωνίσιους χορούς. Σημειώνεται ότι, μετά το πέρας των εισηγήσεων και των βίντεο, ακολούθησε συζήτηση, όπου εκπρόσωποι συλλόγων βρήκαν την ευκαιρία να ρωτήσουν λεπτομέρειες για την πωγωνίσια φορεσιά και να λάβουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από την ηπειρώτικη κομπανία του Τάκη Λούκα, που για το σκοπό αυτό ήλθε από το Δελβινάκι.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χάιδας Αλέξανδρος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε τη σωστή δουλειά που γίνεται στους κόλπους του φιλεκπαιδευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Δελβινακίου καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον του δήμου Πωγωνίου να υποστηρίζει με κάθε μέσο τέτοιου είδους προσπάθειες που αναδεικνύουν την μοναδικότητα του λαϊκού πολιτισμού των ακριτικών χωριών του Πωγωνίου, κάνοντας κοινωνούς ολοένα και περισσότερους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, τις κυρίες του Πανηπειρωτικού που φρόντισαν κάθε λεπτομέρεια, όπως, επίσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που υλοποίησαν μια ακόμα εκδήλωση υψηλού επιπέδου και ειδικών απαιτήσεων.

Χαιρετισμό για τον δήμο Πωγωνίου απηύθηνε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Γιούνης και για τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου ο Αντιπρόεδρός του, κ. Μάγκος Μιχάλης, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Πωγωνίου κ. Νίκος Γαλίτσης και ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου, κ. Νικηφόρος Γκουρομέτσιος. (φωτογραφίες: Κώστας Σάτος, μέλος της φωτογραφικής ομάδας ΠΣΠ, Γιαπρακάς Νίκος, Δημοσιογράφος // αφίσα – πρόσκληση: Σωτήρης Μπέτσος).

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.