ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

09/12/2023

 
H ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΗΠΕΙΡΩΤΗ
Το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, για άλλη μια φορά το «Σπίτι του Ηπειρώτη” τίμησε το χαρακτηρισμό του ως κέντρου πολιτισμού καθώς στον εν λόγω χώρο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε από τον ομώνυμο Σύλλογο, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Κέντρο Αίματος του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια», με την ευγενική συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας του δήμου Πατρέων.
Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενη κίνηση στον ίδιο χώρο τα τελευταία έξη χρόνια, από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών. Μάλιστα χρειάστηκε να παραταθεί η προκαθορισμένη διάρκεια δυνητικής προσέλευσης κατά μία περίπου επιπλέον ώρα. Το “Σπίτι του Ηπειρώτη” επισκέφθηκε και η Αντιδήμαρχος υγείας και πρόνοιας, κ. Σαμούρη Βίβιαν, ο Λευτέρης Πολυκρέτης, επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών “ο Άγιος Στυλιανός” του Καραμανδανείου νοσοκομείου παίδων, η διευθύντρια του ΣΔΕ Πάτρας, κ. Πηνελόπη Ράπτη, ο γενικός αρχηγός των ακαδημιών της Παναχαϊκής, Ηπειρώτης, Χρήστος Λύτρας, ο οποίος και αιμοδότησε, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, στέλνοντας, εντούτοις, εγκάρδιο μήνυμα για καλή επιτυχία.
Χαρακτηριστική η εικόνα της επίσκεψης οικογένειας στο χώρο της αιμοδοσίας όπου δύο λιλιπούτειοι μαθητές ρωτούσαν το ιατρικό προσωπικό για να γνωρίσουν λεπτομερώς τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

 

21/10/2020 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Έχουμε ποτέ σκεφτεί γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα; Γνωρίζουμε ότι είναι ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο; Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί σε καμία φαρμακοβιομηχανία, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο φάρμακο, δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται αλλά μόνο προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έχουμε ποτέ σκεφτεί γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα; Γνωρίζουμε ότι είναι ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο; Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί σε καμία φαρμακοβιομηχανία, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο φάρμακο, δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται αλλά μόνο προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη το Δ.Σ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κινητοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και οργάνωσε, σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στα γραφεία του ενημερωτική εκδήλωση στις 8/6/2018 με προσκεκλημένη την Επισκέπτρια Υγείας, κ Χατζηϊωάννου Αθανασία, για τα μέλη και κάθε ενδιαφερόμενο. Στη συνέχεια με αίτημά του στις 19-7-2018, που έγινε δεκτό αμέσως, έκανε εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, αποκτώντας ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ. Ένα αίτημα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα. Διαχειριστής του ορίστηκε ο Πρόεδρός του, κ Χάιδας Αλέξανδρος, ενώ Υπεύθυνη Εξορμήσεων η γενική Γραμματέας του Συλλόγου, κ Κολιοπάνου Αικατερίνη.

Στόχος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών είναι εκτός από το να υποστηρίξει τα μέλη του όταν θα προκύψει ανάγκη κάλυψης σε αίμα, να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη και την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς αυτή η προσφορά είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού ενός λαού.

Στο πλαίσιο του στόχου αυτού οργανώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών στα γραφεία του Συλλόγου, το «Σπίτι του Ηπειρώτη, την 24η/11/2018, η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία. Πρώτος εθελοντής αιμοδότης ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χάιδας Αλέξανδρος.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Οι ανάγκες σε αίμα συνεχώς αυξάνονται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων που αυξάνει τις πιθανότητες μετάγγισης αλλά και της εξέλιξης της ιατρικής που απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος.  Στη χώρα μας ετησίως χρειαζόμαστε γύρω στις 600.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες το 1/6 μεταγγίζεται στα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία. Επίσης να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εισάγουμε γύρω στις 20.000 μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για να καλυφθούν οι ανάγκες του λεκανοπεδίου της Αττικής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Ελλάδα η αιμοδοσία είναι μη αμειβόμενη. Υπάρχουν οι εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν το αίμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον άγνωστο συνάνθρωπο και οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος που δίνουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιος συγγενής ή φίλος. Το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, στη χώρα μας, φτάνει το 58% όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 90-95%. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε κι εμείς τα ποσοστά μας γιατί θεωρούμε ότι το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι ασφαλέστερο αρχικά για τον ίδιο τον αιμοδότη αλλά και για τον ασθενή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η αιμοδοσία  είναι μια διαδικασία ασφαλής. Κάθε φορά πριν αιμοδοτήσει κάποιος( παλιός ή νέος αιμοδότης) συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, το λεγόμενο ιστορικό. Εκεί υπάρχουν διάφορες ερωτήσεις, που έχουν σχέση με θέματα υγείας και κάποιες συνήθειες του αιμοδότη . Όλες οι ερωτήσεις υπάρχουν για λόγους ασφάλειας τόσο για τον αιμοδότη όσο και  για τον ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να απαντώνται με απόλυτη ειλικρίνεια. Να σημειωθεί ότι υπάρχει το ιατρικό απόρρητο. Αν κάποιος αιμοδότης βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να την σταματήσει προκειμένου να αιμοδοτήσει αλλά να αναφέρει στο γιατρό ποια  φάρμακα παίρνει και για ποιό λόγο και αυτός θα του πει αν μπορεί να δώσει αίμα ή όχι τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα περισσότερα σκευάσματα επιτρέπουν την αιμοδότηση. Αρχικά ελέγχεται η αρτηριακή πίεση και η αιμοσφαιρίνη του  αιμοδότη και εφόσον οι τιμές είναι καλές, τότε επιτρέπεται να συνεχίσει στη φάση της αιμοληψίας. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι πάντα αποστειρωμένο και μίας χρήσης. Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης μπορεί

  • να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του αρκεί να πιεί πολλά υγρά,
  • να μείνει εκτός αλκοόλ για 6 ώρες προκειμένου να αναπληρώσει τον όγκο των υγρών που έχασε αιμοδοτώντας
  •  να μην καπνίσει για μία ώρα
  •  και τέλος να αποφύγει τη σωματική άσκηση.

 Κάθε εθελοντής αιμοδότης εκδίδει μία ηλεκτρονική κάρτα στην οποία αναγράφονται  οι αιμοδοτήσεις του. Με αυτή μπορεί να καλύψει με αίμα τον εαυτό του, τους συγγενείς και τους φίλους του.

Επίσης έχει δικαίωμα να κάνει δωρεάν εξετάσεις μία φορά το χρόνο στην αιμοδοσία (γενική αίματος και βιοχημικό έλεγχο που περιλαμβάνει σάκχαρο, ουρία, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.ά). Το αίμα πάντα ελέγχεται για ομάδα αίματος, HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη,HTLV και ενημερώνεται ο αιμοδότης. Για να έχει αυτά τα δικαιώματα χρειάζεται να αιμοδοτεί εθελοντικά μία φορά το χρόνο. Αν επιθυμεί πιο συχνά μπορεί μετά από 3 μήνες (αν είναι άνδρας) και μετά απο 4 μήνες (αν είναι γυναίκα).  

Το αίμα μετά τη συλλογή του διαχωρίζεται σε παράγωγα και συγκεκριμένα σε συμπυκνωμένα ερυθρά, πλάσμα και αιμοπετάλια. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε περισσότερες μονάδες παραγώγων αίματος μεταγγίζοντας τρεις διαφορετικούς ασθενείς και δεν τους επιβαρύνουμε με στοιχεία που δεν έχουν ανάγκη.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει:

  • να είναι 18-65 ετών
  • μην έχει κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του
  • να αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας
  • να έχει κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ τουλάχιστον 6 ώρες
  • να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα ή να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ανάλογης σημασίας για την Αιμοδοσία με τους εθελοντές αιμοδότες είναι και οι δότες αιμοπεταλίων καθώς και οι δότες μυελού των οστών.  Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αιμοπελιοδότης και δότης μυελού των οστών είναι παρόμοιες με αυτές του αιμοδότη, καθώς και η διαδικασία. Η διαφορά βρίσκεται στη διάρκεια της αφαίρεσης αιμοπεταλίων που είναι 60 +/- 10 λεπτά και το μυελού των οστών 4 ώρες περίπου και γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Τα αιμοπετάλια χορηγούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες/λεμφώματα), σε άτομα με συγγενή ή επίκτητη διαταραχή των αιμοπεταλίων, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχειρίσεις ανοικτής καρδιάς και σε ποικίλα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Πατρών στο τμήμα αιμοπεταλιαφαίρεσης.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη είναι πλέον καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος για ορισμένα νοσήματα του αίματος (λευχαιμίες, λεμφώματα) και αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Επειδή μόνο το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δότη και η πιθανότητα ιστοσυμβατότητας δύο τυχαίων ατόμων κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000, μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της συγκεκριμένης διαδικασίας.  Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών χρειάζεται να στείλει με email στο cbmdpatras@upatras.gr  τη διεύθυνσή του και θα του σταλεί φάκελος που θα περιέχει ενημερωτικό έντυπο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) στο τηλέφωνο 2610 997510 και στο website www.xarisezoi.gr.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα  προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο. Η συνεχής και συστηματική ενημέρωση νικάει το φόβο και την αδιαφορία. Η προσφορά αίματος, αιμοπεταλίων και αιμοποιητικών κυττάρων για μεταμόσχευση αποτελεί προσφορά ζωής. Μια φορά δεν είναι αρκετή. Ας γίνει μέρος της ζωής μας!

                                            Χατζηϊωάννου Νάνσυ

                                                             Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Πατρών.

Για το ΔΣ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών