Την πίτα με κοφτό την έφτιαχνε η γιαγιά μου την Πρωτοχρονιά με λίγα υλικά, «φτωχή», δηλαδή, αλλά με πλούσια γεύση. (Κοφτό –> κομμένο σιτάρι σε χερόμυλο από πέτρες, σήμερα πλιγούρι)
Υλικά
Για τη γέμιση
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
- 1 κιλό χοιρινό με κόκαλο
- 2 κούπες κοφτό
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
Για το φύλλο
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- Νερό χλιαρό (όσο πάρει)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε για λίγο να «ξεκουραστεί» και το χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια.
- Σοτάρουμε το κρέας.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα μέχρι να πανιάσουν.
- Έπειτα αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το κρέας με νερό & το αφήνουμε να σιγοβράσει.
- Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει μισοβράσει προσθέτουμε το κοφτό (λίγο λίγο να μη σβολιάσει)
- Το βράζουμε μέχρι που να «κρατάει» λίγο. (πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί στο φούρνο «θα τραβήξει»).
- Ανοίγουμε ένα-ένα τρία φύλλα (με αλεύρι) και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί (λαδώνοντας και τα φύλλα μεταξύ τους)
- Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν λίγο από το ταψί, κάνοντας τον κρόθο, αφήνοντας ακάλυπτη την υπόλοιπη επιφάνεια της γέμισης.
- Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς
- Συνοδεύουμε με σπιτικό κόκκινο κρασί και ακούσματα από τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά!!!
Η συνταγή καταγράφηκε έτσι όπως μας την απέστειλε η Βιολέτα Κόλλια, μέλος του χορευτικού του Συλλόγου μας, από τη Δρόπολη Β. Ηπείρου.