Κροθόπιτα με κοφτό

Την πίτα με κοφτό την έφτιαχνε η γιαγιά μου την Πρωτοχρονιά με λίγα υλικά, «φτωχή», δηλαδή, αλλά με πλούσια γεύση.  (Κοφτό –> κομμένο σιτάρι σε χερόμυλο από πέτρες, σήμερα πλιγούρι)

Υλικά

Για τη γέμιση

  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
  • 1 κιλό χοιρινό με κόκαλο
  • 2 κούπες κοφτό
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

Για το φύλλο

  • 400 γραμμάρια αλεύρι
  • Νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε για λίγο να «ξεκουραστεί» και το χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια.
  2. Σοτάρουμε το κρέας.
  3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα μέχρι να πανιάσουν.
  4. Έπειτα αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το κρέας με νερό & το αφήνουμε να σιγοβράσει.
  5. Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει μισοβράσει προσθέτουμε το κοφτό (λίγο λίγο να μη σβολιάσει)
  6. Το βράζουμε μέχρι που να «κρατάει» λίγο. (πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί στο φούρνο «θα τραβήξει»).
  7. Ανοίγουμε ένα-ένα τρία φύλλα (με αλεύρι) και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί (λαδώνοντας και τα φύλλα μεταξύ τους)
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν λίγο από το ταψί, κάνοντας τον κρόθο, αφήνοντας ακάλυπτη την υπόλοιπη επιφάνεια της γέμισης.
  9. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς
  10. Συνοδεύουμε με σπιτικό κόκκινο κρασί και ακούσματα από τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά!!!

 

Η συνταγή  καταγράφηκε έτσι όπως μας την απέστειλε η Βιολέτα Κόλλια, μέλος του χορευτικού του Συλλόγου μας, από τη Δρόπολη Β. Ηπείρου.

Δημοσιεύθηκε στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.